De grote thema’s bij erven

Er zijn drie grote thema’s bij erven: de verdeling, de afwikkeling en de fiscus.

De verdeling kan worden geregeld bij testament. Doe je dat niet, dan geldt het wettelijk versterfrecht. Vaak is de verdeling wel duidelijk, al kunnen wel problemen en spanningen ontstaan bij onterving en het opeisen van de legitieme portie.

De afwikkeling van de nalatenschap kan best lastig zijn als er assets moeten worden verkocht en hierover moet worden besloten door de erven. Tegen welke prijs moet een woning worden verkocht? En wat als de erven het niet eens worden? Het benoemen van een executeur testamentair kan veel vereenvoudigen, want deze heeft veel bevoegdheden. Maar als deze zijn werk onvoldoende uitvoert, dan is er een nieuw probleem.

Veel van de regelingen in het erfrecht zijn fiscaal gedreven. Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk vermogen bij de erfgenamen komt en niet onnodig veel naar de fiscus gaat? Daarvoor zijn er allerlei instrumenten. Denk aan het ik-oma/opa testament, giften en leningen bij leven. Maar ook een samenlevingscontract met een duidelijke regeling voor de partner ervoor dat het vermogen daar komt waar je deze het liefste hebt.