Generatie op generatie

Omdat er in de komende decennia veel vermogen van generatie op generatie wordt overgedragen en het verstandig is om je hiervan bewust te zijn, volgen hierna enkele tips, do’s en dont’s.

Regel de overdracht van je vermogen op de volgende generatie exact zoals je het zelf wilt. Zo is de gedachte van de wetgever geweest. Een liberale gedachte die uitgaat van een zelfstandige en actieve burger. Veel mensen doen dat niet, en dan is de wettelijke verdeling en regeling van toepassing.

Veel van de keuzes bij de vermogensoverdracht zijn fiscaal gedreven. Zoveel mogelijk naar de kinderen en kleinkinderen, zo weinig mogelijk naar de fiscus. Een populaire regeling is het ik-opa/oma testament, waarbij direct tot ruimt EUR 20.000 belastingvrij naar de kleinkinderen kan worden doorgeschoven.

Bij leven kan tot bepaalde bedragen belastingvrij worden geschonken. Vaak wordt iedereen daar blij van. Hiervan wordt dan ook veel gebruik gemaakt. Schenken kan vormvrij maar het is verstandig om een en ander goed vast te leggen.